Ataberk Dursun, Scottish cinsi kedisi Yulaf'ın rahat nefes alamaması nedeniyle veteriner hekim İbrahim Özmen'e başvurdu.
Özmen, yaptığı kontrollerde burun yapısı dar olan kedinin burun operasyonuna karar verdi.
Başarılı operasyon geçiren Yulaf, ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
Özmen, Yulaf'ın operasyonla burun kanallarını genişlettiklerini söyledi.
Medikal nedenden dolayı bu operasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Özmen, "Veteriner tıpta, beşeri tıptaki gibi bu tip uygulamalar yapılıyor. Tabi ki amaçlarımız farklı, orada daha ziyade estetik ve kozmetik amaçlı yapılıyor. Ama bizde medikal sebeplerle yapılıyor." dedi.
Yulaf'ın solunum sıkıntısı şikayetiyle kliniğe getirildiğini anlatan Özmen, şunları kaydetti:
"Bu durum, dar burun yapısından kaynaklanıyordu ve burun kanallarını operasyonla genişlettik. Durumu gayet iyi, biraz ödemi var ve onun azalmasını bekliyoruz. Eğer bu operasyon yapılmasaydı sık ve sığ nefes aldığı için bir süre sonra kalp, nabız ve dolaşım problemleri yaşayacaktı. Akciğer enfeksiyonlarına yatkınlığı artacak, çabuk yorulma olacaktı. Bundan sonra hayat kalitesi inşallah daha iyi olacak."
Öte yandan şeçilim gösterilen varyant olarak tanımlanan, halk arasında "cins" olarak tabir edilen kedilerle ilgili sağlık sorunları yeniden gündeme geldi. Evrimağaci.org'un araştırmasında şu ifadelerle anlatılmıştı:
"Seçilim gösterilen varyant ("cins") kedilerde birçok kalıtsal hastalık görülebilir. Bu hastalıkların bazıları rastgele mutasyonlardan kaynaklanır ve belli varyasyonlar içinde bu hastalıklar sabitlenir, yani ortalamaya göre daha fazla ya da çok daha fazla ortaya çıkar. Bir başka durumda ise doğrudan hayvanın sağlığını bozan bir durum insanlar için seçim nedeni olur. Kıvrık kulaklar, basık yüzler, uzun yüzler, kısa bacaklar, kuyruksuzluk, kürksüzlük, aşırı uzun kıllar vb. İnsanlar ticari değer oluşturacağını düşündükleri bu özelliklere sahip ırklar üretirler..."
"Scottish Fold... Bu kedinin kulaklarının kıvrıklığı, sadece kulak kıkırdağını değil vücudundaki diğer eklemlerdeki kıkırdak dokuyu ve kemik gelişimini bozan ve ciddi kemik ve kıkırdak anomalilerine sebep olan bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Tüm bu bozuklukları içeren hastalığın genel adı osteokondrodisplazidir. Bu kemik ve kıkırdak bozuklukları şiddetli ve ağrılı artrite (kireçlenme) neden olur. Scottish Fold’lar ömürleri boyunca şiddetli ve ağrılı bir dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartridi çekmek durumunda kalabilirler. Hastalık ilerledikçe eklemlerdeki hareket kabiliyeti azalır, kemikler birbirlerine kaynar ve hareket etmek çok zor ve ağrılı bir hale gelir."