• Üretimin yüzde 19’u israf oluyor

    BM’nin yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, her yıl 1 milyar tondan fazla gıda israf ediliyor. Ayrıca gıda israfının sera gazı emisyonlarını artırdığı ve tarımı verimsizleştirdiği belirtiliyor.

    19:31:44 | 2024-06-15

    Dünya çapında 80 milyondan fazla insan kronik açlıkla karşı karşıya ve küresel gıda krizleri büyüyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından, ülkelerin 2030 yılına kadar gıda israfını yarıya indirmeye yönelik BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşma konusundaki ilerlemesi izleniyor. Bu çerçevede BM Çevre Programı'nın yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu ise gıdada israfın boyutlarını gözler önüne seriyor.

    Rapora göre toplam israfa en büyük katkıyı yüzde 60 oranla haneler yapıyor. Gıda israfının yaklaşık yüzde 30'una da restoran ve oteller gibi yemek hizmetleri veren kurumlar neden oluyor. Bu unsurlar dışında perakendeciler tarafından da israfın gerçekleştirildiği görülüyor. Raporda göze çarpan bir başka detay da 2022 yılında, dünya çapında üretilen gıdaların yüzde 19'unun atık olarak sonuçlandığı ve bunun yaklaşık 1,05 milyar ton gıdaya eşdeğer olduğunu ortaya koyuyor.

    Gıda israfı tarımı verimsizleştiriyor

    Ayrıca raporda, gıda israfının sera gazı emisyonlarının artmasına, daha fazla gıda üretmek için tarım arazilerinin ve kaynakların verimsiz kullanılmasına neden olduğu vurgulanıyor. Buradan hareketle gıda kaybı ve israfının küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8 ile 10'unu oluşturduğu görülüyor. Bu oran, ABD ve Çin tarafından üretilen miktarın hemen altında yer alıyor.